CMS Berlín 2019

Nürnbergmesse
vanocni-trhy

strechy praha 2018

NürnbergMesse: impulzy díky inovační ofenzívě

NürnbergMesse: impulzy díky inovační ofenzívě

Leitmotiv „inovace“: nové veletrhy a kongresy, růst díky internacionalizaci a prosazování digitalizace Cenné impulzy v roce 2018 přináší veletržní společnosti NürnbergMesse inovační ofenzíva. Sedmn ...

MOTOSALON 2019 už túruje

MOTOSALON 2019 už túruje

Za necelé tři měsíce se sejdou prodejci a fanoušci dvoustopých motorových vozidel, tentokrát opět na pražském výstavišti v Letňanech. Po dvou letech zde bude v termínu 28.2.- 3.3. 2019 k vidění to nej ...

BrauBeviale 2018: Pravidelné setkání branže tak velké a mezinárodní jako nikdy předtím

BrauBeviale 2018: Pravidelné setkání branže tak velké a mezinárodní jako nikdy předtím

Po třech úspěšných dnech uzavřel veletrh BrauBeviale své brány s rekordními výsledky. Přes 40 000 odborných návštěvníků (2016: 37 923), z toho přes 18 000 zahraničních, přicestovalo ve dnech 13. až 15 ...

výstava myslivosti 2019

On-line prodej vstupenek

zpět

Svět potravinářství a gastronomie v Brně

Publikováno: 20.2.2012 14:53

Autor: Veletrhy Brno, a.s.

Svět potravinářství a gastronomie v Brně

Na přelomu února a března se brněnské výstaviště promění v odborné diskusní fórum o budoucnosti potravinářského trhu a zároveň v největší středoevropskou přehlídku potravinářského průmyslu, gastronomie a přidružených oborů. Po dvouleté přestávce se zde od 28. února do 2. března uskuteční komplex mezinárodních potravinářských veletrhů SALIMA - MBK - INTECO – VINEX, který představí technologické novinky i aktuální oborové trendy a přivítá tisíce odborníků ze segmentů RETAIL a HORECA.

Vlajková loď SALIMA zaostří na čerstvé a regionální potraviny
„Mezi vystavovateli potravin letos najdeme především malé a střední firmy, které nabízejí nový a zajímavý sortiment. Důraz je kladen jednak na vysokou kvalitu a čerstvost, jednak na náročnější zpracování prvotní suroviny. Návštěvníci ze segmentů RETAIL a HORECA tak na výstavišti mohou najít nové kontakty a podněty pro svůj business,“ charakterizuje letošní ročník ředitelka Mezinárodních potravinářských veletrhů Ing. Věra Menšíková.
SALIMA tak odráží trendy, které hýbou současným potravinářským trhem. Stále více spotřebitelů cíleně vyhledává nejen tuzemské, ale přímo regionální potravinářské výrobky a jsou ochotni kvůli nim sáhnout hlouběji do kapsy. Tento nový prodejní hit dal vzniknout například fenoménu farmářských trhů, ale je přitažlivý i pro tradiční distribuční kanály. Obchodníci a provozovatelé restaurací, kteří tento trend včas uchopí a trvale začlení do své nabídky, získají významnou konkurenční výhodu. Příležitost navázat kontakty s dodavateli budou mít právě na brněnském veletrhu.
Regionální potraviny jsou z hlediska čerstvosti, chuti a kvality výbornou alternativou masové produkce. Na Salimě je budou prezentovat jak jednotlivé firmy, tak sdružené expozice. Státní zemědělský intervenční fond na svém rozsáhlém stánku představí nabídku nejméně deseti držitelů značky Regionální potravina. Spolu s nimi zde tak jako již tradičně budou vystavovat také producenti se značkou KlasA, kteří přivezou některé z více než 1300 takto označených výrobků.
Regionální výrobky přiveze také Potravinářská komora, která chce propagovat svou novou značku Český výrobek a její nositele. Logo Český výrobek spotřebitelům sděluje, že jde o produkt vyrobený a zpracovávaný výhradně na území České republiky a obsahuje stěžejní podíl domácích surovin. Na stánku Potravinářské komory se představí nejméně dvacet z prvních držitelů této značky, mezi nimi například ZŘUD Písek, Madeta, Boneco, Moravia Lacto a další významné firmy.

Jak chutnají regiony...
... zjistíte také v pavilonu P, ve stánku pojatém jako restaurace s profesionálním zázemím, kde se uskuteční projekt Asociace hotelů a restaurací ČR zaměřený na propagaci regionálních specialit. Návštěvníci budou několikrát denně zváni na ochutnávku pokrmů připravených šéfkuchaři z různých regionů. Účast přislíbil také dlouholetý kapitán národního týmu kuchařů a cukrářů Jiří Král, který bude vařit tradiční pražské speciality. Hosté „restaurace“ nahlédnou do zákulisí přípravy, navíc se seznámí s uplatněním moderních technologií a poučí o trendech snoubení pokrmů s pivem a vínem. Prezentace je současně propagací projektu Czech Specials, jehož cílem je rozšířit regionální pokrmy do české gastronomie a v současnosti se do něj zapojilo už přes 300 restaurací.
„Chceme pokračovat v úspěšném restauračním modelu, který se nám osvědčil už na minulém ročníku. Protože jde o veletrh určený přímo profesionálům z oboru, dáme zde prostor také našim partnerům – dodavatelům technologií. S jejich přístroji a zařízeními budeme přímo na živo pracovat a vařit, tak abychom zároveň zpopularizovali moderní techniku pro profesionální kuchyně,“ přibližuje záměr Lukáš Limprecht, viceprezident Asociace hotelů a restaurací ČR pro gastronomii. Projekt počítá také s velkoplošnou obrazovkou, která divákům umožní koukat kuchařům přímo pod ruce. Mezi podáváním pokrmů se zde budou promítat třeba zajímavé záběry z kuchařských olympiád.

Chutě z celého světa
Na stůl českých spotřebitelů stále častěji míří také zahraniční speciality a mnohé z těchto netradičních potravin a nápojů budou k vidění na brněnském výstavišti. Již poněkolikáté na Salimě otevře svůj oficiální stánek Kanada - země javorového sirupu, brusinek, whisky a ledového vína, která má evropským spotřebitelům co nabídnout. Potraviny z amerického severu lákají netradiční chutí, vysokou kvalitou i příznivou cenou. „Jídlo je v Kanadě obecně levnější než v České republice. Když se potraviny dovážejí ve velkém množství, tak je transportní náklady zase o tolik neprodraží, čili obchodu nebrání ani velká vzdálenost ,“ vysvětluje Martina Taxová z Velvyslanectví Kanady, které expozici organizuje. Zastoupeny budou také biopotraviny, v jejichž produkci má Kanada velkou tradici, směsi na přípravu oblíbených horkých nápojů nebo instantní ovesné vločky, zajímavou novinkou v kanadské nabídce jsou medová dražé pro oslazení čaje.
Oficiální expozice chystají také Brazílie, Velká Británie, Chorvatsko a další státy. Vůbec poprvé se představí firmy z z italské Kalábrie a po přestávce se do Brna vrací oficiální účasti z Maďarska a Německa.

Čas na kávu
Posezení u kvalitní kávy nabídne veletržní Coffee Test Zone - kavárna s ukázkami baristického umění a Latte Art, bloky školení baristů i atraktivní soutěží. Najdete ji v pavilonu P v sousedství firem dodávajících kávu či profesionální kávovary. Ze známých značek kávy letos nebudou chybět například Lavazza, J.J.Darboven, Manuel Caffé nebo Covim, z kávovarů pak Jura, Astoria a další. Společnost PH compact na veletrh připravuje také zážitkovou fotogalerii velkoformátových tisků s tematikou kávy, takže milovníci tohoto nápoje v pavilonu P potěší nejen chuť a čich, ale i svůj zrak.
K dobré kávě patří kvalitní zmrzlina a na Salimě opravdu bude z čeho vybírat. Letos se v pavilonu P sejde jedinečná přehlídka firem, které dodávají zmrzlinové směsi a stroje: Maláč, Eiskon, Cesk, PreGo, Le Patio (Fabbri), Allmond a další.

Špičkové technologie v akci
I když si potravinářské veletrhy spojujeme především s finálními výrobky, stále větší plochu zde obsazují dodavatelé technologií včetně nejzvučnějších světových značek. Pavilon P, který je největší výstavní halou nejen na brněnském výstavišti, ale i v celé střední Evropě, se letos promění v prezentační centrum nejnovějších technologií a technologických celků napříč veletrhy i obory.
Třeba společnost RETIGO, tuzemský výrobce konvektomatů a další techniky pro gastronomii a potravinářskou výrobu, si pro prezentaci na veletrhu INTECO 2012 připravila absolutní novinku – profesionální holdomat. Jde o zařízení pro nízkoteplotní vaření a udržování potravin a pokrmů v určité teplotě, které odpovídá současným trendům moderní gastronomie. Společnost RETIGO vyváží své špičkové produkty do celého světa a na veletrhu INTECO je bude propagovat také „Ital v kuchyni“ Emanuel Ridi známý z pořadu televize Prima.
Největší přehlídkou moderních pečících technologií a vybavení pekáren bude veletrh MBK, kde se budou prezentovat firmy jako Omega CZ, Kornfeil, backaldrin či ALLMOND. Švédská společnost REVENT International zde představí revoluční technologii vakuového chlazení, která šetří čas a zkvalitňuje pekařskou a cukrářskou výrobu. Tepelné procesy probíhající při chlazení ve vakuové komoře umožňují zkrátit dobu pečení v závislosti na výrobku až o třetinu, což se příznivě odráží také v ekonomice provozu a produktivitě práce. REVENT se v Brně pochlubí rovněž svým bestsellerem - dvouvozíkovou rotační pecí Revent 724, ve které peče 90 % všech hotelů v Las Vegas.
S novinkou do Brna přijede také společnost Pekass, která na českém trhu zastupuje největšího světového výrobce pekařských pecí MIWE. Pravděpodobně nejúspornější rotační pec je vhodná třeba do obchodních řetězců, na benzínové pumpy apod., kde může provozovatelům zajistit konkurenční výhodu stále čerstvého pečiva bez nadbytečných nákladů na energie.

Pekaři budou hledat mistry oboru
Jak funguje provoz profesionálního pekařského centra návštěvníci uvidí dokonce na vlastní oči. Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů v ČR pořádá přímo v pavilonu P třídenní finále soutěže Český pekař roku JUNIOR. Od 28. 2. do 1. 3. se zde utkají nejlepší mladí pekaři z odborných škol a učilišť v celé České republice.
„Před dvěma lety jsme se rozhodli dodat soutěžím větší atraktivnost a přilákat pozornost odborné veřejnosti, sponzorů a médií. Proto se již 17. ročník této národní soutěže mladých pekařských a cukrářských talentů bude znovu konat v pekařském centru pavilonu P,“ uvedl předseda profesního svazu Jaromír Dřízal. Možnost sledovat výkony soutěžících podle něj bude atraktivní pro odbornou veřejnost i pro návštěvníky z jiných oborů, kteří nemají často možnost sledovat celý proces výroby pečiva, od míchání a tvarování až po pečení.
Současně zde proběhne také 1. ročník soutěže o „Nejatraktivnější výrobek roku“, která je vyhlášena v kategoriích pekařské a cukrářské výrobky. O titul se mohou ucházet organizace, školy i jednotlivci a soutěžní výrobky budou po celou dobu veletrhu MBK vystaveny ve vitríně v pavilonu P.

Moravští vinaři zvou k ochutnávkám
Tradiční Mezinárodní vinařský veletrh VINEX opět poskytne možnost srovnání jak tuzemské a zahraniční produkce, tak jednotlivých moravských vinařství. Stánky producentů a distributorů vína z pěti zemí naleznete v pavilonu V, kde ochutnáte vína ze společností jako Chateau Lednice, Palavín, Vinařství u Kapličky, Vinařství Lahofer, Vinařství Petr Skoupil a přibližně dvou desítek dalších. Představí se rovněž Střední škola vinařská Valtice a samozřejmě i Vinařský fond ČR na společném stánku s Národním vinařským centrem.
Brněnské výstaviště se opět stane také místem slavnostního vyhlášení výsledků mezinárodní soutěže vín GRAND PRIX VINEX. Úspěšné vzorky z letošního již devatenáctého ročníku mohou návštěvníci ochutnat na tradičním stánku, který je propojen s degustační zónou. Pořadatelé samozřejmě zajistili také zázemí potřebné k degustacím včetně skla a jeho centrálního mytí. Využijte tuto výjimečnou příležitost a přijďte ochutnat třeba mladá vína z ročníku 2011, který má patřit k těm mimořádně zdařilým!

Co umí gastronomický dorost?
To zjistíte na finále 18. ročníku mezinárodní soutěže Gastro Junior Brno – Nowaco Cup, která svou tradicí, rozsahem a odbornou úrovní nemá ve střední Evropě konkurenci. Ve dnech 28. 2. až 1. 3. se na pódiu v pavilonu G2 představí naši nejlepší mladí kuchaři, cukráři a číšníci, kteří postoupili ze dvou regionálních kol, v souboji s konkurencí ze zahraničních odborných škol. Letos by zde poprvé měli představit své umění také mladí gastronomičtí odborníci z Francie.
Smyslem soutěže je podpořit tvůrčí aktivitu, proto se zadání každý rok mění a jeho součástí je i spotřební koš, z něhož si kuchaři a cukráři těsně před soutěží losují tajné suroviny. V kategorii kuchař – kuchařka se tentokrát budou jako dominantní surovina připravovat krůtí prsa s přílohou, zatímco cukráři a cukrářky se popasují se soutěžním úkolem „nákyp v moderní úpravě“. Číšníci a servírky musejí před zraky hostů připravit ovocný dezert a podat k němu šumivé víno, součástí jejich úkolu je také jazyková zkouška v podobě komunikace s hostem v angličtině, němčině nebo ruštině. Soutěž Gastro Junior Nowaco Cup 2012 se koná pod záštitou Miroslava Kubece, kontinentálního ředitele Světové asociace kuchařských spolků pro střední Evropu, jejím generálním partnerem je společnost Nowaco Czech Republic a hlavními partnery jsou společnosti InterGast Praha a Jiva-Jirák.

Moderní obchod a balení
Novinkou ročníku bude prezentace skupiny COOP. Tato síť přibližně 2 800 prodejen s celkovou prodejní plochou 400.000 m2 návštěvníkům veletrhu přiblíží nejen rozvinutí konceptu svých vlastních značek, ale především atraktivní finanční služby, které se stanou ústředním tématem její expozice. Jde o terminálové služby jako platba kartou, cash back, dobíjení mobilů nebo placení složenek. Díky velmi husté síti COOP se dnes tyto moderní finanční služby svávají dostupné i zákazníkům v menších městech a obcích. O svých zkušenostech se zaváděním moderních informačních a telekomunikačních technologií i připravovaných novinkách budou na veletrhu informovat představitelé skupiny COOP a spolupracujících finančních institucí.
Stejně jako před dvěma lety, také letošní ročník potravinářských veletrhů proběhne ve společném termínu s odborným veletrhem obalů a obalových technologií EMBAX. Jde o logické spojení, protože komplex těchto projektů nabízí technologické workflow od potravin přes technologie pro jejich přípravu, zpracování, balení, značení a přepravu až po marketing a další služby pro potravinářský průmysl. Zpracovatelé a distributoři potravin jako klíčoví obchodní partneři firem z obalového průmyslu se tak na jednom místě seznámí s novinkami a trendy oboru a získají větší možnost výběru dodavatelů obalových technologií.
Centrem prezentace obalů a obalových technologií a materiálů bude stejně jako v roce 2010 moderní pavilon F a motto veletrhu EMBAX 2012 zní “Efektivně, bezpečně, ekologicky“. Vedle zajímavých technologií zde návštěvníky čeká několik speciálních přehlídek, které připraví odborníci z oblasti obalového a polygrafického průmyslu a designu. A opět se rozběhne také unikátní interaktivní projekt Packaging live se vzorovou balicí linkou, kterou společně sestavují přední dodavatelé oboru.

Fórum odborníků
Brněnská SALIMA je rovněž významnou diskusní platformou odborníků z potravinářského průmyslu a místem vrcholných jednání politiků. Je považována za centrum potravinářského obchodu v nových členských státech Evropské unie a tradičně se zde pořádají setkání na ministerské úrovni pod záštitou evropských komisařů.
Letošní mezinárodní konference FOOD FORUM se uskuteční v úterý 28. února a bude mít téma „Cesty k udržení produkce potravin, kvalita potravin a rozvoj lokálních a regionálních trhů“. Pořadatelem jsou Ministerstvo zemědělství ČR a Potravinářské komora ČR
a za českou stranu se zúčastní ministr zemědělství Petr Bendl, prezident Potravinářské komory ČR Miroslav Toman a prezident Agrární komory ČR Jan Veleba. Mezi významnými řečníky budou slovenský ministr zemědělství a rozvoje venkova Slovenské republiky Simon Zsolt a polský ministr zemědělství a rozvoje venkova Marek Sawicki. Konference FOOD FORUM se zúčastní také zástupci Generálního ředitelství pro veřejné zdraví a ochranu spotřebitele Evropské komise (DG SANCO), Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) a eurokomisaře pro zemědělství a rozvoj venkova.

http://www.salima.eu

verze pro tisk >

Další články:

- MOTOSALON 2019 už túruje

- BrauBeviale 2018: Pravidelné setkání branže tak velké a mezinárodní jako nikdy předtím

- Víte, kde nakupuje Ježíšek? Přece v Letňanech v PVA EXPO PRAHA!

- Vánoční veletrhy Brno 2018: Nákupy dárků, gastronomická show i hudební program

- Chillventa přesvědčuje rekordními hodnotami a skvělou atmosférou!

- Registrujte se na R+T 2021 již nyní a získejte slevu!

- Přijďte na Vánoční DĚTSKOU PLANETU na holešovické výstaviště

- INTERNORGA 2019 - Inspirace pro všechny sektory pohostinství

- Čerti z Rakouska či vystoupení známých hvězd budou zpestřením Vánoc na Floře

- SIMA 2019 - Mezinárodní zemědělský veletrh

- Stříbrné vánoční dny: Načerpejte inspiraci a podlehněte kreativnímu tvoření

- S dotacemi pro lepší bydlení poradí v únoru veletrh FOR PASIV 2019

- CE China - mezinárodní veletrh spotřební elektroniky

- Setkání maloobchodníků na CE Week 12.-13. června 2019

- Příležitosti studentům a čerstvým absolventům nabídne veletrh JobChallenge

- Valve World Expo 2018 v německém Düsseldorfu

- e-SALON: Inspirace pro novou éru řidičů? Přinášíme jí tuny!

- Veletrh BAU 2019 se prezentuje ve formátu XXL

- Advent v oranžerii zve na nové trendy vánočních dekorací a floristické workshopy

- 8. ročník veletrhu Czechbus ovládne celý Průmyslový palác a okolní plochy Výstaviště

ra-TL

Copyright ©2009-2018: Euroveletrhy.cz
Provozovatelem veletržního portálu euroexpo.cz je vydavatelství EUROEXPO
Ortenovo náměstí 2, 170 00 Praha 7
tel.: 266 007 226, 603 230 648
e-mail: redakce@euroveletrhy.cz
KONTAKT, O PROJEKTU

KONTAKT
O PROJEKTU
JAK PUBLIKOVAT A INZEROVAT
PRO PARTNERY

Vyhledávání:

OK
}